Dopis Th.Lic. V. Cikrlemu

04.03.2022 08:36

   Vaše Excelence,

 
 
   Dnes jsem se dočetl v internetovém prostoru o Vámi uvaleném - naprosto skandálním a nespravedlivém trestu vůči P. Vlastimilu Protivínskému, kterému jste krom mnoha dalších bolševicko-šikanoidních zákazů,  prý zakázal i samotný pobyt v ČR - to vše pouze z důvodu jeho lásky k tradiční liturgii, kterou nyní nedávno potvrdil i samotný papež František. Dovoluji si Vás upozornit, že toto je zcela v rozporu s Listinou základních práv a svobod, kterou je chráněn každý občan ČR - tedy i kněz brněnské diecéze P.Vlastimil Protivínský. (Zvláště čl.14 ,.15 a 16!).  P.Protivínský jako katolický kněz má plné právo praktikovat katolické náboženství a nesmí být tedy ani kvůli své víře pronásledován - ani státem, ani Vámi - jako biskupem. 
 
Osobně si Vás velmi dobře pamatuji ještě z doby Vašeho rektorování v kněžském semináři v Litoměřicích, kde jste - předpokládám - měl v úmyslu formovat kněze pro službu věřícím. Nebo se snad pletu? Nyní to tedy spíš vypadá, že jste nastoupil zcela jiné poslání - poslání likvidace zbožných kněží a to způsobem, za který by se nemusel stydět kdejaký bolševik v 50.letech. Myslel jsem si, že doba "státních souhlasů" pro výkon duchovenské činnosti již skončila a ono Ejhle!: Někteří biskupové si se soudruhy dnes asi vyměnili role! Není tento Váš krutý trest další klasické nemorální zneužívání autority, které by si veřejnost, po mnoha jiných skandálech,  minimálně zasloužila také dozvědět?
 
Musím Vám tímto oznámit, že jste mne, pokud se tedy tato informace zakládá na pravdě,  - jako biskup a to hluboce zklamal a toto Vaše jednání je v přímém rozporu s tím, co jsme si o Vás - jako věřící- kdysi v Litoměřicích s naivní důvěrou mysleli. Přiznám se, že šikana a ponižování kohokoliv, zvláště nemocných a zbožných kněží, mi zcela zásadním způsobem vadí a proto jsem připraven tyto pronásledované kněze osobně podpořit a bránit. Osobně P.Protivínského znám sice jen velmi málo (moje manželka pochází z Třebíčska a navštívili jsme kdysi tradiční mši sv. v Třebíči- Jejkově víceméně náhodou), ale o to více jsem přesvědčen, že je tento kněz velmi moudrý,  zbožný a statečný a rozhodně by neměl působit v nějaké zapadlé vísce, kam byl Vámi nedávno přeložen. O to víc mne však udivuje, že by mněl skončit úplně v pastoraci na Třebíčsku, potažmo v celé diecézi a dokonce se přestat pohybovat po  ČR!!! 
 
Každopádně Vás mohu ujistit, že toto  Vaše nemorální zacházení s knězem bude  téma  č.1 pro naši rozvětvenou rodinu, která je činná i v zastupitelstvu obce (a věřte, že si tuto informaci rozhodně nenechám na Moravě pro sebe až pojedu na pozvanou švagrovu oslavu) - jak je možné, že kněze ve farnosti, odkud manželka pochází nemáte a přitom je takto, jako biskup, naprosto hanebně vyhazujete z diecéze!? Vy nevíte o tom, že P. Protivínskému v minulém roce zemřela maminka a že je také vážně nemocný? Stal se z Vás brněnský biskup Herodes? Biskup bez víry, bez lásky k nesmrtelným duším a biskup bez srdce? Láska P. Protivínského k Pánu Ježíši a k tradiční liturgii je důvodem pro likvidaci člověka - kněze ze strany biskupa? 
 
Žádám Vás tedy tímto o sdělení informace, že trest zákazu pobytu v ČR jste skutečně udělil. Děkuji. V případě, že se tato informace zakládá na pravdě, jsem okamžitě připraven podat podnět  nejen k veřejnému ochránci práv, ale informovat i další státní orgány a organizace řešící porušování základních lidských práv v naší zemi. 
 
S pozdravem
 
Mgr. Pavel Kindl

—————

Zpět