Hovory na pravici

17.12.2010 08:48



Rád bych se zmínil o diskusním večeru Akce D.O.S.T. nazvaném Hovory na pravici. Vzhledem k tomu, že akce byla s předstihem avizována na Národní myšlence a Aktualitách Duše a hvězd, jakož i na blogu Věry Tydlitátové a díky slibovanému obsazení významnými představiteli politického života, předpokládal jsem mimořádnou úroveň, zvláště,když se jejího moderování ujal sám předseda Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora. Díky Národní myšlence, která hned po ukončení zveřejnila pětitílný průběh celé akce natočený na videu, jsem si mohl udělat věrný obraz diskusního večera
.
Vzácní hosté navodili diskusní atmosfétu postupným přednesením svých tézí.Je na místě zdůraznit, že nešlo o přednášky ale spíše ex abrubto(bez přípravy, spatra) volně seřazené asociace tak, jak se v myslích jednotlivých panelistů uchovaly. Téma bylo dopředu dané "Před jakými stojí výzvami stojí dnes pravice a jak má jednat, aby zůstala politicky relevantní a přitom neztratila svoji identitu?" dávalo panelistům neomezený prostor, aby improvizovali o čemkoliv a řečnili o tom, co jim slina přinesla momentálně na jazyk. Podle toho to také vypadalo. Za mnoha zajíci se honě, žádného nechytíš.

 Např. vážně navodili takové otázky, zda pravice vůbec existuje, zda po pravici je či není poptávka, zda svoboda jako taková je cílem nebo prostředkem, zamýšleli nad tím, zda do politického programu pravicové strany lze zamontovat náboženství = morálku. Přetrásala se i otázka, jak vnímat současné Rusko a zda západní civilizace nám nepřinesla větší utrpení než náš příklon k tomu tam velikému dubisku. Ani jeden car neudělal pro pravoslaví tolik, jako Putin. Padla i otázka, existuje-li v Izraeli svoboda, na což kdosi šalamounsky odpověděl, že sice existuje ale není to svoboda evropského typu a zda se Číňané či Japonci mohou cítit svobodnými, když nevyznávají křesťaství. Petr Mach byl jediným z diskutujících, kterého moderátor Bátora znal osobně, vzhledem ke svému jepičímu členství ve straně Svobodných, s nimiž se v cestě za lepším, rozešel ne zrovna v nejlepším, zato klidně. Ostatní diskutující vyzýval na řečniště ukázáním, případně upřesněním "pán v červeném svetru" a ti vystupovali anonymně, málem mi unikl i šéfredaktor časopisu TeDeum Mgr. Čejka.

Svým emotivně laděným projevem, prokládaným občasným škytáním upoutal pán poněkud orientálního vzhledu: poukázal na fakt, že nízkopříjmové početně silné skupiny obyvatelstva tíhnou k levici, zatím co pravicová elita národa je pro svoji početnou omezenost ve volební nevýhodě. Svoboda člověka je univerzální a vyplývá z lidské přirozenosti.

Celkový výsledek diskusního večera dopadl poměrně rozpačitě; snad jediný rozumný poznatek vyslovil jeden z diskutujících: úspěch máme tam, kde protestujeme proti něčemu. Demonstrujeme-li za něco, narážíme na nezájem!
Bohužel, většímu prohloubení diskutovaných problémů bránil časový limit 18 – 20 hod., na který měla Akce D.O.S.T. pronajat sál na Novotného lávce.

K lepšímu pochopení obsahu a formy diskusního večera by bylo nutné si promítnout pětidílné video na webu Národní myšlenky. (Davon möchte ich dringend abraten!) Spíše než oblíbené Hovory H připomínal celý panel Čáslavského Hledání ztraceného času.

R. Bukva, prosinec 2010

—————

Zpět